Най-скъпи са бижутата с легенда

Когато една жена е различна, има стил, показва естетика и присъствие, тя е неустоима – твърди Теодора Груева, собственик на Vladora Designs Ins.

Г-жа Груева живее от четиринайсет години във Флорида. Фирмата провежда специални демонстрации на бижута пред отбрани клиенти. От нея пазаруват брокерки, собственички на хотели, козметични и фитнесцентрове, жени с възможности. Продава фирмените си стоки и по каталог. Притежава шоурум, а офисът й се намира в Бока Ратон. От юли миналата година има офис и магазин в България. „Постарала съм се цените да не са космически, твърди бизнесдамата, най-евтиното бижу е 40 лв., а най-скъпото – 300.“

В навечерието на празника на влюбените „Св. Валентин“ Теодора направи демонстрация на бижута пред съпругите на дипломатите и дамите от Международния женски клуб. Събитието бе организирано от сп. „Български дипломатически преглед“ в столичния хотел „Европа“.

Г-жо Груева, ако дойде клиентка в магазина и иска да си избере бижу за коктейл, какво бихте й предложили?
Има така наречените коктейлни пръстени, с по-голям камък и се носят само по един. Ще препоръчам пръстен с цветен камък – сапфир, рубин, циркон. В момента са ултрамодерни дългите многоцветни колиета, захванати с брошка някъде по дължината им. Не бива да се подминават и перлите. Салма Хайек напоследък носи черно сако на голо и няколко реда дълги перлени гердани. Ако дамата иска да изглежда нестандартно, може да си сложи подходяща шапка.

Какви са най-новите тенденции при бижутата за 2005 г.?

Хитът на „Владора“ са мобилните телефони ръчна изработка, с кристали „Сваровски“, кожените и металните гривни и колиета, върху които се нанизват символи и букви, избрани от самия клиент. Интересни са и гривните послания, които представляват малка чантичка с метално сърце, върху него е написано някакво лично пожелание. Коняченият и лилавият цвят са особено модни за аксесоарите.

От какво се определя най-вече качеството на едно бижу?
Не само от цената, а и от това, кой го носи. Едно бижу става скъпо, когато има легенда, което значи да е носено от София Лорен например, от Мария Калас...

Какво трябва да има в гардероба си една жена и като аксесоар, за да е винаги в тон с модата?
Модата идва и си отива, непрекъснато се променя, но в определени нюанси е една и съща. Най-важното е всяка дама да има така наречените „винтич дрехи“. Палто, да кажем, отпреди десетина години, което съчетано с модни нови ботуши създава страхотен стил. Това миксиране е уникално. И винаги копчето, коланът, катарамата, аксесоарите за коса, брошката, поставени където трябва, създават усещане за неповторимост. Едно време нашите баби са слагали брошката на ревера на сакото, днес Сара Джесика Паркър я носи на жилетка и на дънки. Връзката между бельото и бижутата е много важна. Няма нищо по-сексапилно от комбинацията хубаво бельо и „чокер“ – широко колие. За мен беше голяма чест присъствието на Лили Иванова в моя магазин, която стана притежател на такова колие с камъни от „Сваровски“.

За деловите дами?
Деловата жена ще е несравнима с черен костюм в райе, брошка или роза на ревера. Боди с телесен цвята под сакото ще подчертае сексапила. Полата е до коляното, а яркочервеният лак – недопустим.

Вие самата сте привърженик на спортно-елегантния стил. Хитът в него?
Това са рисунките върху дънки, панталони, чанти. Съчетанието от дънки с бейзболна шапка. През пролетта – лен с дантела, трико в различни варианти. За ежедневието – тънко шалче върху обикновена шемизета. Хит са, разбира се, кожените корди, гривните с висулки и инициали. За колиетата – пеперуди, ключета, сърца.

Смятате ли да развивате бизнеса си в България?
Имам намерение да открия шоурум за дрехи и аксесоари с марката на Vladora Designs Ins. Ще обличаме и консултираме клиенти за специални случаи. Идеята е тоалетите да не се повтарят. Предвиждам откриването през май.